KAJ DA IN KAJ NE? ODGOVARJAMO NA 13 AKTUALNIH FINANČNIH DILEM!

03.04.2018
Nepremičninski posrednik METROPOLE IN Roman Prskalo je raziskoval vprašanje ali se splača prenavljati stanovanje.

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek Airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kripto valute, kupiti avto, prenoviti stanovanje ... To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor . Predstavljamo 13 finančnih dilem in rešitve zanje.

 

Vprašanje, ki ga je novinarka revije Moje finance  Nina Simić zastavila našemu nepremičninskemu agentu Romanu Prskalo:

 

 

 

PRENOVITI STANOVANJE ALI NE?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, zakaj sploh prenavljate stanovanje – z namenom prodaje ali prenavljate zase.

 

a) Prenova pred prodajo: »Prenovo stanovanj pred prodajo največkrat odsvetujemo,« pravi Roman Prskalo iz nepremičninskeagencije METROPOLA IN. »Stroški investicije se v večini primerovne povrnejo v celoti, novi lastnik pa si bo verjetno stanovanje raje preuredil po svojih željah. Stanovanje, potrebno adaptacije, je celo lažje prodati v prvotnem stanju, seveda po primerni ceni,« še pojasnjuje. Kaj pa, če stanovanje samo osvežimo? Tudi prekrivanje vidnih napak Prskalo odsvetuje.

 

»Večkrat se lastniki stanovanjkar sami lotijo delne, površne obnove, prepleskajo stenein čez obstoječo namestijo novo talno oblogo slabše kakovosti, kar pa ne prinese višje prodajne vrednosti. Bolje kot to je,  da gatemeljito počistijo.« Vseeno Prskalo še dodaja, da se ohranjenost nepremičnine pozna tudi pri prodajni ceni. Za kakovostno adaptirano nepremičnino lahko dobimo do 10 odstotkov več od normalno vzdrževane, kažejo njegove ugotovitve. Seveda ni odveč, če odpravite manjše napake, pa meni arhitekt Martin Pelcl, tudi direktor in ustanovitelj portala Mojmojster.net: »Za osvežitev se splača vložiti od štiri do pet tisočakov, saj prodajno ceno stanovanjapotem lahko dvignemo za toliko, da pokrijemo stroške, ali celo za več.« Strošek popolne prenove je med 20 in 50 tisoč evri, a pri prodaji potem ne smemo preseči cene prenovljenih stanovanj podobne kvadrature na podobni lokaciji, ocenjuje Pelcl.

 

2) Prenova zase: Če lastnik prenavlja stanovanje zase, naj ga prenovikakovostno, svetuje Prskalo. Poleg tega tudi nikoli ne veste, kdaj se boste odločili za prodajo. Prenova starejših stanovanj je smiselna tudi zaradi energetskih prihrankov. Že malenkosti, kot so novi termostatski ventili na radiatorjih, lahko prinesejo od štiri do osemodstotne prihranke pri gretju, so zapisali v Energetiki Maribor, seveda pa ob dotrajanosti ni odveč zamenjava radiatorjev. Na energetske prihranke vplivajotudi novejši in varčnejši gospodinjski aparati, zamenjava oken in podobno. Res pa je, da se nam investicija v vse te naložbe povrne šele v desetletju ali celo več,  saj na primer v stanovanju, kjer plačujemo recimo 30 evrov elektrike (od tega je vsaj dobrih 15 evrov fiksnih stroškov), ne moremo ustvariti velikanske razlike na mesečni ravni.

 

KOMENTAR MOJIH FINANC: Osvežitevstanovanja tik pred prodajo DA,popolna prenova z namenom prodaje NE. Ker so obrtniki ta hip zelozas edeni, svetujemo, da s i vzametedovolj časa za prenovo.

Celoten članek je dostopen spodaj.

#1 - KAJ DA IN KAJ NE? ODGOVARJAMO NA 13 AKTUALNIH FINANČNIH DILEM!